2006-2012 Kaohsiung
Built

Dadong Art Center
大東文化藝術中心

in association with
de Architekten Cie

[Award]
Silver (Built Project), The International Awards for Liveable Communities 2012
Merit Award, the 2012 Taiwan Architecture Award
2012 Green Building Award

Location: Kaohsiung, Taiwan
Project team: 張瑪龍+陳玉霖(建築師) 歐陽坤德+郭雅志+陳芬蘭+楊金財+許俊偉+李宇中+麥玉鶯+郭柏秀+羅文亮+陳建中+史秀文(SD+DD) 李偉誠+陳永豪+陳晚珍+黃奇洋+馬秉宏+王智弘+鄭禮杰+劉姿伶+徐佳誠+王雅韻+劉信賢(CD))
Structural engineer: Arup, Amsterdam + Tien-Hun Engineering Consultant, Inc.
MEP Consultant: Handar Engineering & Construction
HVAC Consultant: I. S. Lin & Associates
Acoustics Consultant: Peutz & Associates + Gade & Mortensen Akustikk + Prof. Wei-Hwa CHIANG NTUST
Stage Consultant: Theateradvies bv
Project year: 2006-2012
Constructed Area: 24,470 sm
Photographer: Guei-Shiang Ke, Yu-lin Chen

Da-dong Arts Center is located in Kaohsiung, the economic center of southern Taiwan. Connecting the dense context of historic Feng-Shan city, a major park, and the Feng-Shan River, the Arts Center creates a sequence of public spaces by means of membrane-covered interstitial open space between three major volumes- theater, exhibition hall, and the art education center.

Linked by the newly completed metro line, Da-dong Arts Center and Mecanoo’s National Performing Arts Center (3 stops away) will programmatically complement each other and form an art district in metropolitan Kaohsiung.

The intensive use of public space by activities such as dance, Tai-Chi and various games characterizes outdoor use in Taiwanese cities. A membrane roof creates a shaded condition for a wide range of activities. The roof shape prevents against extreme climatic conditions such as typhoon, periodically strong rain and high summer temperature. Wide holes in the roof guide the water to inner springs. Warm air rises to the top roof openings generating a fresh inner draft. A 800-seat theater and a small rehearsal hall, cladded in wood and perforated metal, are center pieces of the program. The theater is designed as a wood volume contained inside the X-shaped concrete facade. The facade of the whole project is homogenous, yet implies the program inside by subtle changes in density.

In order to achieve optimal acoustics in both music and theater use, the ceiling of the auditorium is adjustable according to music and theater modes. Sound absorption materials are also retractable behind the wood lamella.

http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-1-c-chen.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-29-c-ke.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-3-c-ke.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-5-c-ke_v2.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-6-c-ke.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-25-c-ke.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-26-c-ke.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-36-c-wang.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-15-c-ke.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_dadong-32-c-ke.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_site-analysis-1.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_site-analysis-2.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_1f-plan.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_03sections.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_04detail-membrane.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_04detail-column-1.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/40_04detail-column-2.jpg