2008-2012 Tainan
Built

Tainan Yuwen Library
台南裕文圖書館

Location: Tainan, Taiwan
Project team: 張瑪龍+陳玉霖(Architects) 歐陽坤德+許進得(SD+DD) 吳東龍+張朝宗(CD)
Structural engineer: 黃武龍結構技師事務所 (Tien-Hun Engineering Consultant, Inc.)
Project year: 2008-2011
Constructed Area: 3,145 m2
Photographer: Guei-Shiang Ke, Yu-lin Chen

台南市裕文圖書館屬於台南市立圖書館之分館系統, 館址位於台南市東區虎尾寮重劃區, 主要服務對象為台南市東區及仁德區市民. 基地北側臨18m裕文路, 與裕文國小對望; 西側臨20m裕信路, 為本區主要之南北向林蔭幹道. 東側於同一街廓臨接既有之裕聖里活動中心. 南側以12m裕信三街與裕聖公園及附屬籃球場、槌球場相隔. 其餘週邊街廓皆為透天連棟類型住宅區. 本基地面積2965 m2, 建築物樓高四層, 總樓地板面積3144 m2, 工程經費約一億兩千兩百萬元, 計畫藏書量11萬冊.

圖書館傳統上是一處有關閱讀的場域. 但在現今的媒體時代, 影音數位媒體及網路資源已成為圖書館館藏的重要成分. 因此在圖書館內, 書籍的閱讀、媒體的觀看、螢幕的凝視等視覺行為與感知活動相互指涉, 主客體之互動處於流動不居的狀態. 為使建築能捕捉此種時代的象徵意義, 凝視與觀看兩種概念因此成為本案設計的主導因子.

圖書館四層量體中, 下面兩層以清水混凝土的量體容納使用強度的空間; 上方2、3、4層閱讀區則以垂直木紋格柵構成半穿透性的量體.

凝視與觀看: 清水混凝土基座作為引導視覺的工具

由於基地四周臨接高度公共性的都市機能, 因此圖書館的下層量體以水平延伸的混凝土量體鋪陳, 在重要的街角及朝向, 打開清楚表達的開窗. 其中, 兒童圖書館在通學路徑上朝國小展示其藏書與活動、青少年圖書館向里民活動中心借景、自修室及社區書房允許公園的市民向內凝視、 新書展示區及入口大廳以水平的開口面對林蔭道上機動車輛的快速觀看. 這些象徵性的開口傳達了公共性的訴求, 也使圖書館在大面混凝土牆面及透明性之間, 帶有些微引誘市民探索的神秘感.

兼容象徵圖像與透明性: 木格柵藏書量體

圖書館在歷史及社會文化脈絡上的重要地位, 再再招喚著帶有象徵性的建築形式. 我們在清水混凝土基座上嵌入一個藏書的木盒: 此木盒內藏抽象的人類知識、外在以木格柵披覆; 它本身就是書的隱喻及再現. 其型態顯明而具圖像性, 以四個內凹的曲面構成透視視角上的動態. 另一方面木格柵及玻璃的組合使這個量體帶有不具軸向的透明性, 允許日光以漫射的方式進入室內, 外面喬木的綠葉做為背景. 在此量體內, 觀看及凝視的欲望都被降到最低, 所存在的是回歸最初的閱讀行為.

Yuwen Library is a critical part of an ongoing municipal projects to expand the reading environment for the communities throughout Tainan City. The key design goals are to pull together surrounding public facilities by its unique facades, and expose its inner activities to the city by locating large concrete “windows” at building corners. We see this library as generator of civic programs, and the children’s library, facing an elementary school across the street, plays an important role.

The Library is located in the East District, Tainan City. The site is bounded by streets ranging from 12m to 20m widthwise and also surrounded by public facilities: elementary school to the north, community center to the east, and the park to the south. The Yu-sin Boulevard to the west is the main south-north corridor in the area. The library is a 4-story concrete construction on a 2965 m2 site with 3144 m2 total floor area. The projected collection capacity is 110,000 books. The construction budget is around NY$122,000,000. Library is a place of reading. However, in this information age, digital media and visual-audio resources have formed significant parts of any library collections. Therefore, in contemporary library, the visual acts of reading, browsing, and gazing create a web of inter-reference, resulting a fluid relationship of subjects and objects. In order to capture such contemporary phenomenon, the architectural interpretation of gaze and looking becomes guiding concepts of this project.

Gaze and looking: Concrete volume as visual vehicle

The site is adjacent to several urban programs with high public value; therefore, a concrete lower volume is proposed to negotiate those urban events on the one hand, and organize internal functions on the other. Large fenestrations articulated with concrete panels and canopies are located at dramatic moments: street corner facing elementary school (children’s library), frontal view toward community center (young-adult area), gaze window viewable from the park (reading room), and finally the horizontal glazing along the boulevard (lobby and new arrival). These symbolic openings convey the public character of the library, allowing citizens’ gaze penetrates the library boundaries from all angles. The coexistence of the expansive concrete walls and openings suggests enough aura that lures citizens to explore the knowledge inside.

Simultaneously Iconographic and transparent: Wood volume as symbol of books

The significant position of Library in the historical and social-cultural context always calls for symbolic formal language. A wood volume is half-lodged on top of the lower concrete volume: this volume contains collective human knowledge and clad in vertical wood louvers. It is the metaphor and representation of books. Characterized by four carved in curves, the form of the wood volume is distinct and iconographic. Internally, the combination of louvers and expansive glazing generates a transparent and universal space full of diffused sunlight. Here, the desire of gaze and looking is minimized; what is left is the very original act of reading.

http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-exterior-7.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-exterior-6.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-exterior-21.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-exterior-14.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-exterior-10.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-exterior-20.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-exterior-45.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-exterior-37.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-exterior-40.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-interior-11.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-interior-5.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_2012-10-31-yuwen-library-interior-8.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_yuwen-sketch.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_diagram-gaze-outside.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_section-1.jpg
http://www.malonearch.com.tw/files/gimgs/13_section-2.jpg